donderdag 30 april 2015

Verbijsterende uitspraken van de voorzitter van het Landelijk Contact Sociaal Rechercheurs over fraude

Persbericht Bijstandsbond

Oud nieuws om de reeds eind 2014 gehouden discussie over te doen

Met verbijstering heeft de Bijstandsbond kennis genomen van de uitspraken van Irma Heintzberger, voorzitter van het Landelijk Contact Sociaal Rechercheurs (LCSR) in het dagblad Trouw van vandaag.

Van tijd tot tijd laait de discussie over fraude in de bijstand weer op meestal met als gevolg nog strengere maatregelen, nog hogere straffen en nog meer geld voor het aanstellen van sociale rechercheurs met een nog ruimer budget. Het artikel in Trouw is oud nieuws. Het bericht in Trouw is eigenlijk een weergave van het onderzoeksrapport, de boete belicht van 16 december 2014, wat daarin staat wordt door de ombudsman onderuit gehaald en ook een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 24 november 2014 haalt het rapport onderuit, vandaar dat er in december 2014 geen ruimte en aandacht was voor het rapport De boete belicht, maar ja, we zijn nu maanden verder en dan stoffen we het rapport af en brengen een persbericht uit, alsof de ombudsman en de centrale raad uitspraak al van de vorige eeuw zijn. kort geheugen en we roepen maar weer dat het zo verschrikkelijk is die fraude.
Zie
En voor het antwoord van de minister

Verder vinden wij, dat de voorzitter van de LCSR een volkomen verkeerd signaal afgeeft. Zij wekt de suggestie, dat fraude in de bijstand zou lonen. Dit kan mensen op ideeen brengen, zo van: o, ze pakken me toch niet, ik ga ook zwart werken, of andere fraude plegen, want ik loop toch niet tegen de lamp. Onze ervaring is, dat het tegendeel het geval is. Vroeg of laat ben je de pineut. Afgezien van de morele discussie over fraude, wij raden daarom iedereen ten sterkste af fraude te plegen. Op ons spreekuur zien wij wekelijks de ellendige gevolgen voorbij komen van mensen die in grote moeilijkheden zijn gekomen omdat ze tegen de lamp liepen. Begin er niet aan! Het is niet waar dat fraude loont!
In de tweede plaats beweert de voorzitter van de LCSR dat alleen de kleine gemakkelijke zaken worden aangepakt en de moeilijke omvangrijke fraudezaken blijven liggen. Daarbij verwijst ze naar 'de gemeente'. Maar 'de gemeente', dat zijn toch de sociale rechercheurs zelf? Zij hebben een grote invloed op de prioriteiten die gesteld worden bij de aanpak van fraude in de gemeenten. Met andere woorden, de voorzitter van de LCSR zegt in feite over haar eigen achterban, dat ze teveel de gemakkelijke kleine zaken nemen en zich niet wagen aan grote moeilijke zaken. Er moet gescoort worden!
In de derde plaats stelt de voorzitter van de LCSR, dat gemeenten veel te weinig boetes opleggen en ook nog een veel te laag bedrag. Uit bovenstaande rapporten en brieven blijkt, dat dit onzin is. In de rechtspraak zijn (o.a. in een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep in november en het rapport van de Ombudsman) gemeenten op hun vingers getikt omdat ze na de invoering van de wet boeten en maatregelen standaard een hoge boete opleggen gelijk aan het benadelingsbedrag, zonder rekening te houden met de mate van verwijtbaarheid. Gemeenten leggen dus geen lage boetes op, ze leggen juist veel te hoge boetes op, vaak tot in het absurde, en tot nu toe hebben veel gemeenten de uitspraken van de rechters hierover naast zich neergelegd.


Al met al zijn de uitspraken in Trouw onbegrijpelijk en begrijpen wij niet, waarom daar nu deze publiciteit wordt gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten